ZANDVOORT - Een Deens bedrijf biedt sinds enkele dagen gratis studieboeken aan via internet. Het gaat om Nederlandse samenvattingen en boeken met oefeningen, die de verplichte literatuur aanvullen. Studenten kunnen de 26 studieboeken van Ventus Publishing downloaden op www.studentensupport.nl.

Het bedrijf werkt met hetzelfde concept in Denemarken, Zweden en Duitsland. In Denemarken zijn in een jaar tijd 160.000 studieboeken gedownload. In Nederland verwacht Ventus Publishing meer downloads. Euus: "Nederland heeft drie keer zoveel inwoners. En de mensen zijn niet zo behoudend; ze vinden het leuk om nieuwe technische snufjes uit te proberen."

Ventus Publishing hoopt in de toekomst ook verplichte literatuur aan te bieden. "Wat we nu zien is dat docenten op universiteiten in Denemarken onze samenvattingen op de verplichte lijst zetten. In de toekomst hopen we dat dat vaker gaat gebeuren", aldus Euus.

De directeur denkt dat dit concept "het uitgeven van de toekomst" wordt. "Er zal altijd een markt zijn voor betaalde boeken, zeker voor gespecialiseerde onderwerpen. Maar standaardtekstboeken moeten gratis verstrekt kunnen worden, zolang je er maar advertenties inzet."