AMSTERDAM - Webwinkeliers vinden het internetbetaalsysteem iDeal van de vier grote banken te duur. Zij vinden de transactiekosten van zeventig eurocent per betaling die klanten moeten betalen te hoog. Dat blijkt uit een onderzoek onder webwinkeliers door de Universiteit Utrecht.

De promotie van het internetbetaalsysteem schiet volgens de webwinkeliers ook te kort. Te weinig mensen kennen het online betaalmiddel, omdat er door de banken te weinig aan reclame is gedaan, zeggen de webwinkeliers.

Voor het onderzoek ondervroegen economisch geografen Tania Rademaker en Mong-Nee Khaw van de Universiteit Utrecht meer dan tweehonderd webwinkels. Webwinkeliers zijn wel tevreden over de snelheid en de veiligheid van iDeal, blijkt uit het onderzoek.

iDeal is de standaard voor internetbetalingen van de Rabobank, ING Bank, ABN Amro en de Postbank. Het systeem ging in oktober 2005 van start. Zo'n tweeduizend webwinkels bieden betalen met iDeal aan. Ongeveer dertien procent van alle betalingen via internet gaat momenteel via iDeal.