AMSTERDAM - De NASA heeft een educatief spel ontwikkeld waarbij spelers in 3D-omgeving kunnen rondrijden op de maan. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil het spel, Lunar Explorer, gaan gebruiken bij het opleiden van astronauten en het oplossen van bijvoorbeeld ontwerpproblemen, zo meldt HLN woensdag.

Met Lunar Explorer is het ook mogelijk om de melkweg te bewonderen en objecten te bestuderen die astronauten hebben achtergelaten tijdens echte missies. Volgens de NASA is het spel 'superrealistisch'.

De NASA komt ook met een raceversie van de game, Lunar Racing Championship. Bij deze versie kunnen gamers ook via een netwerk tegen elkaar racen. Het racespel schijnt niet echt gemakkelijk te zijn. "Het is niet zo simpel als het lijkt, hoewel ik vaak racespellen speel", aldus de 10-jarige zoon van een NASA-wetenschapper.

Gewicht

Volgens de NASA is het spel ook niet te vergelijken met de huidige racespellen. "Op de maan weeg je maar eenzesde van je gewicht op aarde, dus dat vergt een heel andere manier van sturen", aldus de NASA. "Daarnaast rij je continu over stenen en is de omgeving zeer stoffig. Wanneer je slechts 10 kilometer per uur rijdt veroorzaak je al stofwolken."

Volgens Virtue Arts, medeontwikkelaar van de games, is de software ontwikkeld met beschikbare gegevens van verschillende maanmissies. Verwacht wordt dat het educatieve Lunar Explorer deze maand verschijnt. Naar verluidt zal het spel 29 euro gaan kosten. Lunar Racing Championship zal vanaf juni 2007 voor 37 euro over de toonbank gaan.