AMSTERDAM - Sony zal zijn nieuwe spelconsole PlayStation 3 (PS3) pas in maart 2007 op de Europese markt brengen. Wegens een capaciteitsprobleem rondom de blu-ray speler zal de vooropgestelde lancering in november niet gehaald worden, zo maakt Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) woensdag bekend.

Ook gamers in Rusland, Afrika, Australië en het Midden-Oosten moeten nog even geduld hebben. De lancering in Japan en Noord-Amerika loopt geen vertraging op volgens Sony. In Japan zal de spelconsole op 11 november in de schappen liggen, in Noord-Amerika op 17 november. Ook laat de elektronicagigant weten dat het verwacht zes miljoen PS3's te verkopen in 2007.

Aanbod

Aanvankelijk was Sony van plan de spelcomputer gelijktijdig in Japan, de Verenigde Staten en Europa te introduceren. Deze lancering had oorspronkelijk in het voorjaar moeten plaatsvinden, maar werd uitgesteld naar november aangezien Sony meer tijd nodig had om voor voldoende aanbod van de PS3 te zorgen. Ook lag het elektronicaconcern in de clinch over copyrightbescherming bij de blu-ray dvd-speler.

Dankzij de dvd-speler met blu-ray-technologie wordt het beeld op platte televisies scherper weergegeven. Ook zorgt het voor meer interactie met de filmkijker.

Xbox 360

De PlayStation 3 zal als een multimedia-apparaat in de markt worden gezet. Het moet de concurrentie aangaan met de Xbox 360 van Microsoft, die al sinds eind vorig jaar in de winkels ligt. Nintendo introduceert later dit jaar ook een console van de nieuwe generatie, de Wii. De PlayStation 3 zal respectievelijk 499 en 599 euro gaan kosten.

Klap

Het uitstel is een klap voor de aanhangers van de blu-ray-technologie. Sony moest voor de Europese markt een belangrijke aanjager worden voor de techniek omdat de Playstation 3 voor een relatief lage prijs ook een dvd-speler van de nieuwe generatie aan boord heeft. Een 'gewone' blu-ray-speler van bijvoorbeeld Philips gaat meer dan twee keer zoveel kosten.

Microsoft daarentegen profiteert van Sony's uitstel, aangezien het nu rond de kerstdagen enkel hoeft te concurreren met Nintendo's Wii.

De PlayStation is de meest verkochte spelconsole ter wereld. Van de PlayStation 2 zijn wereldwijd maar liefst honderd miljoen stuks verkocht.

Website

Sony heeft deze week de Europese website van de PS3 online gezet.