AMSTERDAM - De brandweer heeft dinsdagavond een proef gehouden met het nieuwe zogeheten cell broadcast-systeem. Decor voor de test was het Sofitel aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. De hotelgasten werden door middel van een bericht op hun mobiele telefoon gewaarschuwd dat ze het pand moesten verlaten.

De test met de nieuwe technologie maakt onderdeel uit van een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken, liet de brandweer weten. De proef begon dinsdagavond rond 18.30 uur nadat er zogenaamd een verdacht pakketje zou zijn aangetroffen. De hotelgasten kregen via de tekstberichten te lezen wat ze wel en niet moesten doen.

Vanwege de vakantieperiode en congressen in de hoofdstad zit het Sofitel momenteel vol met internationale gasten. De tekstberichten werden daarom zowel in het Nederlands als in het Engels verstuurd.

Er deed slechts een tiental gasten mee aan de proef. Zij waren van te voren op de hoogte gesteld.

Cell broadcast

Cell broadcast is een gsm-techniek die het mogelijk maakt via mobiele telefoons radiografische tekstberichten te versturen. Nieuw daaraan is dat de berichtjes niet naar telefoonnummers gaan, maar naar bepaalde gebieden. Bovendien blijft de techniek werken als het telefoonverkeer onverhoopt uitvalt.