AMSTERDAM - Duitse autoriteiten hebben tijdens elektronicabeurs IFA mp3-spelers van SanDisk in beslag genomen. De elektronicafabrikant heeft met zijn muziekspelers verschillende patenten geschonden, zo luidt de aanklacht.

De licentiestrijd tussen mp3-fabrikanten woedt al geruime tijd. Bedrijven moeten betalen voor licenties die vereist zijn op mp3's te kunnen afspelen. Volgens het Italiaanse bedrijf Sisvel, dat opkomt voor de belangen van licentiehouders, weigert SanDisk te betalen.

De rechter gaf Sisvel in een kort geding gelijk. Daarop werd tijdens de IFA beslag gelegd op de Sansa mp3-spelers van SanDisk. Volgens SanDisk onterecht. De fabrikant zegt een heel andere technologie in zijn spelers te gebruiken. Deze technologie zou afwijken van de technologieën waar een patent voor nodig is.

iPod

SanDisk baalt flink van de inbeslagname. De fabrikant hoopte met zijn Sansa-muziekspeler de concurrentie aan te kunnen gaan met de razend populaire iPod.

SanDisk heeft inmiddels een bodemprocedure aangespannen bij de rechtbank van Mannheim. Daar wil de elektronicafabrikant aantonen dat het geen patenten schendt.

De IFA-beurs in Berlijn duurt nog tot 6 september. Het is onwaarschijnlijk dat de Sansa-muziekspelers nog te zien zullen zijn bij de stand van SanDisk.