AMSTERDAM - De Rabobank heeft maandag als eerste bank in Nederland zijn website uitgerust met een voorleesfunctie. De site moet daarmee toegankelijker worden voor slechtzienden, dyslectici en mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen, zegt een woordvoerder van de bank.

De actie van de Rabobank vond plaats in het kader van de Week van de Alfabetisering die maandag van start ging. Dat is een landelijke campagne om analfabetisme in Nederland onder de aandacht te brengen. Een kwart van de leerlingen verlaat de basisschool met een leesachterstand van twee jaar. Anderhalf miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd, stelt de organisatie van de campagne, de Stichting Lezen & Schrijven.

De stichting Oogfonds Nederland juicht het initiatief van de Rabobank toe. De toegankelijkheid van internet voor visueel gehandicapten is volgens directeur Ingrid Kolkhuis Tanke-Prinsenberg een speerpunt voor de stichting. Zo financierde het Oogfonds onlangs de voorleesfunctie voor tien websites van organisaties van visueel gehandicapten. De tien meest bezochte websites van Nederland zijn overigens nog niet toegankelijk voor slechtzienden.

De bank maakt voor zijn voorleesfunctie gebruik van de software van Readspeaker. Dit bedrijf verzorgt ook identieke diensten voor onder meer Teleac.nl en de International Herald Tribune.