AMSTERDAM - Het online boekhoudprogramma Asperion, vooral bekend van de tv-spotjes met Jort Kelder, is niet geheel waterdicht gebleken. Technici hebben in allerijl een update gedraaid.

Sinds een week of twee adverteert Asperion op tv met opvallende spotjes waarin Jort Kelder het online boekhoudprogramma aanraadt. "Laat die boekhouders maar doen alsof het een vak is", aldus Kelder in het spotje.

De dienst heeft enige tijd niet waterdicht gewerkt, zo blijkt. Kwaadwillenden konden gegevens van gebruikers inzien en deze zelfs onder bepaalde omstandigheden wijzigen. Dit gebeurde door het webadres creatief aan te passen.

Strafbaar

"Het had niet mogen gebeuren", zo geeft algemeen directeur Humphrey Bruno van Asperion onomwonden tegenover NU.nl toe. "Ik ben hier enorm van geschrokken. We hebben onze dienst uitgebreid laten testen en toen is er niets uitgekomen. En nu ineens dit." Asperion heeft maandag direct updates gedraaid. "De truc werkt nu niet meer."

Overigens benadrukt Bruno dat het wel strafbaar is om op deze manier bij gegevens te komen. "Maar dat laat onverlet dat het gewoon niet moet kunnen."

Asperion - volgens Kelder een 'leuk entrepreneursbedrijfje' - heeft sinds de spotjes met Kelder te maken met een groot aantal proefaanvragen voor zijn asp-dienst. "Het is een gekkenhuis", aldus Bruno.