AMSTERDAM - Computerexperts hebben dit weekend hevige kritiek geuit op Browzar, de nieuwe browser die uit privacy-overwegingen claimt geen sporen na te laten. Experts betitelen Browzar als 'adware', aangezien de browser bij zoekopdrachten naar online advertenties verwijst.

Ook zou de browser niet naar behoren werken. Zo zou het na installatie niet meer mogelijk zijn om Google te gebruiken.

De ontwikkelaars van Browzar zeggen de klachten in onderzoek te hebben, maar ontkennen stellig dat Browzar adware is. Adware is een stukje software die computergebruikers opzadelt met reclame. Browzar belooft op zijn website dat gebruikers niet opgezadeld zullen worden met kwaadaardige software.

Advertenties

Ajaz Ahmed, de man achter Browzar, zegt tegen de BBC dat gebruikers het woord adware niet goed gebruiken. "Browzar is absoluut geen adware. Net zoals elke zoekmachine toont ook Browzar gesponsorde advertenties.

Browzar werd vorige week gelanceerd. De browser is gratis te downloaden en bevindt zich momenteel nog in de testfase. Browzar verwijdert na elke surfsessie automatisch de cookies en houdt geen browsergeschiedenis bij. Gegevens over de gebruiker worden niet opgeslagen.

Internet Explorer

Browzar is geen zelfstandig programma. Wie de browser wil gebruiken moet eerst Internet Explorer installeren, aangezien het daar overheen werkt.