AMSTERDAM – Apple gaat binnenkort films verkopen via de iTunes Music Store. Verwacht wordt dat de nieuwe dienst half september van start gaat, zo meldt Business Week.

Het is al geruime tijd bekend dat Apple zich wil gaan mengen in de filmverkoop op internet. Apple-topman Steve Jobs is daarvoor al een tijd lang in onderhandeling met verschillende filmstudio’s.

Wie een nieuwe film wil downloaden zal daarvoor 14.99 dollar moeten betalen bij de iTunes Movie Store. Oudere films zullen voor 9.99 dollar over de digitale toonbank gaan. De films zullen voorzien zijn van unieke kopieerbeveiliging (drm), waardoor de gedownloade video niet op elk apparaat bekeken kan worden. Apple wil het overigens wel mogelijk maken dat de film ook op een dvd kan worden gebrand.

Disney

Tot nu toe is nog maar van weinig filmstudio’s bekend of ze hun medewerking willen verlenen aan de nieuwe dienst van Apple. Onder meer Walt Disney en Fox Entertainment hebben aangegeven dat ze een samenwerking wel zien zitten. De meeste filmstudio’s zijn echter terughoudend, omdat zij ook willen blijven samenwerken met het Amerikaanse supermarktconcern Walmart.

De supermarktketen heeft in het verleden gedreigd geen films van studio’s te zullen verkopen wanneer deze hun films ook via internet aanbieden. Zo dreigde Walmart de Disney-film ‘High School Musical’ te boycotten toen Disney besloot de film bij wijze van uitzondering aan te bieden via iTunes.

Aangezien Walmart verantwoordelijk is voor 40 procent van de dvd-verkoop in de Verenigde Staten zijn de meeste filmstudio’s huiverig voor een dergelijke boycot.

Concurreren

Walmart zelf is uiteraard niet blij met de plannen van Apple. Een nieuwe dvd kost bij het concern 17 dollar en is daarmee duurder dan de te verwachten iTunes Movie Store. De kans is overigens aanwezig dat Walmart ook een downloadsite start, zodat het beter kan concurreren met Apple.

iPod

Verwacht wordt dat Apple met een nieuwe iPod gaat komen, om de nieuwe filmdienst nog aantrekkelijker te maken. Deze iPod zou een groter scherm hebben dan zijn voorgangers en is, net als de iTunes Movie Store, nog niet officieel aangekondigd.