DEN HAAG - Het ministerie van Defensie heeft vrijdag op zijn website een condoleanceregister geopend voor de 29-jarige F-16 piloot die donderdag in het zuiden van Afghanistan om het leven kwam toen zijn toestel crashte. Het ministerie maakte de naam van de man bekend: Michael Donkervoort. Het is volgens een woordvoeder van het ministerie de eerste keer dat Defensie een condoleanceregister opent.

Het ministerie schrijft op de website dat kapitein-vlieger Michael 'Sofac' Donkervoort uit Veghel, die getrouwd was "een zeer gewaardeerd, sociaal en vrolijke collega was die zijn vak op een professionele en uiterst serieuze wijze uitvoerde".

De naam 'Sofac' was het zogeheten callsign van Michael, de naam die iedere vlieger in de opleiding krijgt voor in de lucht. Hij was een uitstekend vlieger met bijzondere leiderschapskwaliteiten. Voor veel jonge vliegers was hij een voorbeeld."

Vrijdagavond stonden rond 20.00 uur twee condoleances in het register. 'Rust in vrede' en 'Familie, vrienden en collega's van harte gecondoleerd'.

Het toestel stortte donderdag in de provincie Ghazni neer. Het ministerie gaat uit van een ongeluk. Het gevechtsvliegtuig is voor zover bekend niet neergeschoten. Donkervoort, die afkomstig was van vliegbasis Volkel, is de derde Nederlander die bij de militaire missie in Afghanistan om het leven is gekomen. Eerder waren twee Nederlanders onder de twaalf doden door een ongeluk met een helikopter. Eind juli vloog het toestel, gehuurd van een particulier bedrijf, tegen een berg in de Oost-Afghaanse provincie Paktia.