AMSTERDAM - Bijna driekwart van de internetters maakt zich zorgen om zijn privacy tijdens het surfen, zo blijkt uit onderzoeken. Een vrees die niet ongegrond is, en daar speelt de nieuwe browser Browzar handig op in. Het zoekprogramma zorgt ervoor dat het surfgedrag van de internetter geen enkel spoor achter laat.

De browser verwijdert na elke surfsessie automatisch de cookies en houdt geen browsergeschiedenis bij. Gegevens over de gebruiker worden niet opgeslagen. Ook houdt Browzar kwaadaardige software buiten de deur. Bij de meeste browsers moeten gebruikers handmatig hun gegevens wissen.

Het pakket aan maatregelen kost de gebruiker wel wat extra tijd. Half ingetypte urls worden niet automatisch afgemaakt. Gebruikers moeten continu opnieuw inloggen en het is niet mogelijk om een favorietenlijst aan te maken.

Testfase

De nieuwe browser, slechts 264 kilobytes groot, is sinds donderdag gratis te downloaden. Browzar bevindt zich momenteel in de testfase en draait enkel op computers met het Windows-besturingssysteem. Versies voor de Mac en Linux worden binnenkort verwacht.

Het idee is afkomstig van de Brit Ajaz Ahmed. Hij richtte ook Freeserve op, de eerste gratis internetprovider van Groot-Brittannië.