AMSTERDAM - 'Iemand die JIJ kent, probeert je te bereiken via onze datingservice!' Zo luidt de aanlokkelijke SMS-koptekst die nogal wat klanten van KPN en Vodafone de laatste weken op hun mobieltje krijgen. Telecombedrijven lijken vooralsnog machteloos te staan tegen de nieuwe vorm van SMS-spam, zo schrijft Planet Multimedia.

Onderaan het spambericht wordt doorverwezen naar een 0909-nummer dat 70 eurocent per minuut kost. Voorlopig ziet KPN geen oplossing om de SMS-spam te weren. "Er gaat geen belletje bij ons af als er in een keer tienduizenden berichten worden aangeboden. Wij zijn immers louter het doorgeefluik van de berichten en mogen niet naar de inhoud kijken. We kunnen dus ook niet zien of SMS'jes gewenst of ongewenst zijn", verklaart een woordvoerster van KPN tegenover Planet Multimedia. "We vinden het lastig voor onze klanten maar kunnen er niets tegen doen."

De KPN-spam is verzonden via SMS-gateways van MCI Worldcom en het Duitse Nova D.O.C. Dat houdt echter niet in dat zij de opdrachtgevers of de verzenders van de spam zijn. Volgens een voorlichter van Vodafone is de SMS-spam afkomstig uit Azië. "We zijn er ondertussen achter dat het bericht vanuit India is verzonden via SMS-gateways van Swisscom. We hebben onze lijnen inmiddels dichtgezet voor die partij, maar niets weerhoudt ze ervan via een ander nummer weer verder te werken."

Ook Vodafone zegt niet veel te kunnen doen tegen de datingspam per sms. Vooral omdat concrete richtlijnen voor SMS nog ontbreken. "Het enige dat we kunnen doen, is op basis van klanten die ons bellen na te gaan waar de berichten vandaan komen, door wie ze verstuurd zijn en dat bedrijf te blokkeren op ons net. Crimineel gedrag is niet te stoppen", aldus de Vodafone-woordvoerder.