AMSTERDAM - De succesvolle muzieksite 3VOOR12 van de VPRO is in een geheel nieuw jasje gestoken. Geen web 2.0-hype lijkt over het hoofd te zijn gezien. De gebruiker staat in ieder geval centraal.

Tagclouds, rss-feeds, bookmarks, gebruikersblogs en automatische hitlijsten. Op de nieuwe 3VOOR12-site, die deze week online is gegaan, krijgt de lezer de macht gedeeltelijk in handen. Gebruikers kunnen zelfs via 'Mijn 3VOOR12' de pagina helemaal naar eigen hand zetten.

Door sterren uit te delen aan songs, concerten, dj-sets of aan artiesten ontstaat vanzelf een persoonlijke hitlijst, zo is het idee. Verder is de mogelijkheid om te taggen nieuw: het hangen van labeltjes aan de inhoud. Bovenaan de hoofdpagina zijn de populairste tags in de zogenoemde tagcloud terug te zien. Ook kunnen muziekliefhebbers een eigen blog starten.

Prijzen

De oude 3VOOR12-site is in het verleden veelvuldig in de prijzen gevallen. Met de nieuwe variant hoopt de omroep deze lijn ongetwijfeld door te trekken. De site kan nog echter wel de nodige kinderziektes vertonen, zo waarschuwt de VPRO. Bezoekers worden opgeroepen foutjes te melden.

De eerste reacties zijn overigens niet onverdeeld positief. "Helaas, het was zo'n mooie site. Nu is de muziek niet meer goed zoekbaar, de site is ongelofelijk traag en zie je door de toeters en bellen het bos niet meer. Wat een hippe ontwerper al niet kan verpesten", aldus een van de kritische bezoekers.