AMSTERDAM - Een eigen website en een werkconferentie. Dat is het resultaat van ruim een jaar WAHO, de stichting belangenvereniging voor jonge hoger opgeleide vrouwen in de WAO. De twee initiatieven moeten proberen de beeldvorming te veranderen. "Die is nu toch erg eenzijdig. De mening van de WAO'er wordt vaak niet gehoord", vindt N. Brzesowsky, oprichtster van WAHO.

Met de website wil WAHO jonge vrouwen in de WAO bij elkaar brengen, "zodat ze ervaringen en tips kunnen uitwisselen en niet ieder voor zich het wiel hoeven uit te vinden." Maar de site is er ook voor de arbeidsmarkt. "Het zijn vrouwen die nog heel interessant zijn voor werkgevers. Op zich hebben we de tijd mee. Er is steeds meer behoefte aan hoog opgeleid personeel."

Ontstaan

Bestuurskundige Brzesowsky richtte de club in het voorjaar van op nadat ze zelf lange tijd uit de roulatie was geweest. In kwam ze in de WAO en toen ze in maart 1999 weer aan het werk wilde gaan, kreeg ze niet de begeleiding die de WAO-uitkeringsinstantie wel verplicht was haar te geven. De stichting heeft nu ongeveer vijftig donateurs en circa 350 vrouwen zijn geïnteresseerd.

Voor volgend voorjaar staat in samenwerking met de Rode Hoed in Amsterdam een werkconferentie gepland met als thema jonge vrouwen in WAO en de preventie. Brzesowsky: "Het idee is om met alle betrokken partijen in workshops te brainstormen. Hoe kun je vanuit je eigen praktijk dingen veranderen en verbeteren."

De conferentie moet het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de problematiek betrekken. "Het is soms schrijnend om te zien hoe weinig beleidsmakers van de praktijk afweten." Ze wil voor de verkiezingen in mei met een lijst met aanbevelingen komen voor het WAO-beleid.

Vrouwen

Het aandeel vrouwen onder alle WAO'ers is groot. Volgens het Landelijk Instituut Sociale Verzekeringen (Lisv) worden meer vrouwen dan mannen arbeidsongeschikt. Maar het aantal vrouwen dat herstelt en weer aan het werk gaat, is ook groter. In 1999 was sprake van een relatief grote groei in het aantal zieke jonge vrouwen. Volgens het instituut is deze aanwas kortstondig gebleken.

Brzesowsky meent daarentegen dat in de toekomst alleen maar meer jonge hoger opgeleide vrouwen in de WAO belanden. "Het is echt een trend. Blijkbaar is het een groep die op dit moment snel uitvalt." De Universiteit van Utrecht en de Wetenschapswinkel in Nijmegen zijn onderzoeken begonnen om de oorzaken hiervan te achterhalen. De website www.waho.nl