DEN HAAG - Nederland 1, 2 en 3 en de regionale omroepen zullen in de nacht van 26 op 27 november niet langer analoog (met een antenne) te ontvangen zijn. Dan wordt overgestapt op digitale ether. Dat maakten de ministers Van der Hoeven (OCW) en Wijn (Economische Zaken) vrijdag bekend. De overstap komt een maand later dan eerder gepland.

ROOS, de overkoepelende organisatie van regionale omroepen, had aangedrongen op dit uitstel. De organisatie vreesde dat bij te snelle invoering de techniek niet op peil zou zijn, waardoor kijkers extra zouden moeten investeren om toch nog naar de publieke zenders in Nederland te kijken. Dat lijkt nu voorkomen.

Voor de ontvangst via digitale ether is een decoder nodig van 30 tot 50 euro, de aanschaf van een zogeheten smartcard is niet nodig.

Nog 74.000 huishoudens in Nederland kijken nu via een antenne televisie. Daarnaast worden antennes gebruikt voor ontvangst van een tweede toestel en in vakantiehuisjes. In totaal gaat het om ongeveer 220.000 huishoudens.

Regionale zenders

De betrokken ministeries maken het daarnaast mogelijk om regionale zenders via de satelliet te ontvangen. De zenders hadden daarvoor extra geld nodig, circa 2 miljoen euro.

Volgens de woordvoerder van minister Van der Hoeven zijn de partijen daar onderling uitgekomen en zullen zowel het Rijk als de zenders een deel van de kosten voor hun rekening nemen.