AMSTERDAM - UPC legt zich neer bij de uitspraak van de rechter in de door Brein aangespannen zaak. De kabelaar moet de adresgegevens van een van zijn klanten geven.

Volgens de voorzieningenrechter kan het zo zijn dat de privacybelangen van iemand moeten wijken voor het optreden tegen onrechtmatig handelen. Die criteria zijn in dit geval van toepassing, aldus de rechter donderdag.

Ronald van der Aart, persvoorlichter van UPC, toont zich ondanks het verlies niet buitengewoon teleurgesteld. "In ieder geval is er nu meer duidelijkheid ontstaan over de criteria en de afweging tussen de privacybescherming aan de ene kant en de auteursrechtbescherming aan de andere kant."

Simon Hanja, technisch directeur van provider XS4all, zei eerder in het Radio 1 Journaal dat de 3000 internetaanbieders in ons land niet de deskundigheid hebben om al die afwegingen te maken. Hij pleitte ervoor dat de providers en potentiële klagers een klachtensysteem opzetten, dat in voorkomende zaken een onafhankelijk oordeel velt.

Uniek

De stichting Brein wil ondertussen graag met de providers praten. "Maar dat wil niet zeggen dat we niet ook de abonnees die grootschalig inbreuk maken, zelf willen kunnen aanspreken, desnoods via de rechter", aldus Okke Delfos Visser, hoofd van de juridische afdeling.

UPC benadrukt ondertussen dat dit een uniek geval betreft. "Het ging om het stelselmatig en op grote schaal aanbieden van content." Willekeurige abonnees hoeven volgens Van der Aart niet bang te zijn dat ook hun gegevens nu zonder meer worden prijsgegeven aan Brein, zodat de stichting een civiele procedure kan starten. "De rechter zal in nieuwe gevallen weer een uitspraak moeten doen."