DEN BOSCH - Het gebruik van de Nederlandse versie van de gratis online encyclopedie Wikipedia groeit onstuimig. Tot die conclusie komt online onderzoeksbureau Multiscope na analyse van eigen cijfers. Wikipedia Nederland staat inmiddels op de zesde plaats in de top tien van bestbezochte Nederlandse sites en de groei heeft nog potentie, zei directeur John Kivit woensdag.

Het bereik van Wikipedia is in twee jaar verviervoudigd. Die ontwikkeling is zo te vergelijken met die van Marktplaats en Startpagina in het verleden. Een op de drie internetgebruikers raadpleegt Wikipedia minstens eens per maand, hoewel de naamsbekendheid nog relatief laag is (37 procent).

Waardering

De verklaring zoekt Multiscope onder meer in de hoge waardering voor het digitale naslagwerk. De gebruikers geven Wikipedia gemiddeld een 8,1 als rapportcijfer. De site telt inmiddels meer dan 220.000 artikelen en 44.000 links verwijzen naar de site. Kivit: "Wikipedia is diepgeworteld in het Nederlandse web."

Gebruikers stellen de artikelen op Wikipedia zelf samen. De online encyclopedie is zo bijvoorbeeld erg actueel, maar niet altijd even betrouwbaar en eenvoudig te manipuleren. Oprichter Jimmy Wales hield de fanatiekste samenstellers onlangs voor dat ze de nadruk moeten verleggen naar kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Stroming

Het succes van Wikipedia staat niet op zichzelf, zegt Multiscope. De website maakt deel uit van een internationale stroming van websites met informatie en (video)beelden die internetters zelf aanleveren. Het onderzoeksbureau noemt in hetzelfde rijtje sterk opkomende sites, zoals Youtube, MySpace en Flickr, die ook in Nederland populair zijn.