AMSTERDAM - Grepen Amerikaanse soldaten ten tijde van de Vietnam-oorlog massaal naar drank of drugs om de ellende te vergeten, tegenwoordig lijken de militairen daar modernere middelen voor te gebruiken: iPods, dure computers, dvd-spelers en zelfs plasma-tv's, zo schrijft techsite Ars Technica. "Al deze luxe electronica maken de Amerikaanse oorlogsvoering van nu tot de meest comfortabele ooit."

Dat soldaten van nu beter af zijn dan zij die in de Eerste Wereldoorlog vochten is logisch. De kampen van tegenwoordig zijn voorzien van computers, televisies en internet. "Maar het gaat veel verder dan dat", zegt Mikhail Woltering, zelf werkzaam in het leger. "In die vijf jaar dat ik nu voor het Amerikaanse leger heb gediend heb ik van alles gezien bij collega's. Ik kijk nergens meer van op."

DJ-studio

Een van Wolterings vreemdste ervaringen in Irak was toen hij een eenheid hielp met een probleem met de satelliettelevisie. Een van de soldaten bleek in het bezit van een indrukwekkende hoeveelheid geavanceerde apparatuur. Een hoek van de tent was omgetoverd tot een complete DJ-studio. Tot laat in de nacht was deze soldaat bezig samples te remixen en zijn eigen beats te maken.

Toen de soldaat 's nachts per ongeluk een keer zijn koptelefoon uit de draaitafel trok, schalden de loeiharde beats door de tent. De andere militairen waren in een klap wakker en zochten onmiddelijk dekking, aangezien ze dachten dat ze werden aangevallen.

Piraterij

Volgens Woltering hebben de meeste Amerikaanse kampen "een klein stukje Irak veranderd in een klein stukje Amerika." Er zijn internetcafés, telefoons. En er zijn zeer snelle computers aanwezig, geschikt voor teamspellen zoals Counterstrike. De soldaten kunnen dvd's kijken op gigantische televisieschermen. En zelfs als het gaat om film- en muziekpiraterij doen de kampen niet onder aan hun oorspronkelijke thuisbasis.

Rumsfeld

Niet iedereen is blij met al deze nieuwe technologische ontwikkelingen op het strijdtoneel. Vorig jaar gaf minister van Defensie Rumsfeld al toe dat de Amerikaanse autoriteiten de informatiestroom niet langer in handen hebben.

De vele weblogs van militairen in oorlogsgebied is de regering met enige regelmaat een doorn in het oog. En doordat de soldaten uitgerust zijn met apparaten als digitale camera's en cameratelefoons wordt de situatie er voor de regering niet altijd makkelijker op.