AMSTERDAM - De problemen met de accu's in Dell-laptops komen voor de computerfabrikant niet geheel uit de lucht vallen, zo blijkt. Zowel Dell als Sony wisten tien maanden geleden al dat de laptopbatterijen problemen konden opleveren. Dat schrijft InfoWorld maandag op zijn site.

Al in oktober 2005 voerden Dell en Sony gesprekken over de brandgevaarlijke batterijen. Nadat beide bedrijven met elkaar rond de tafel hadden gezeten besloot Sony, producent van de accu's, de batterijen aan te passen. Een terugroepactie werd niet nodig geacht, aangezien het onduidelijk was of de accu's direct gevaar konden opleveren.

Pas vorige week, nadat verschillende accu's in vlammen waren opgegaan, besloot Dell over te gaan tot een terugroepactie. In totaal haalt de computergigant wereldwijd 4,1 miljoen accu's terug, de grootste terugroepactie in de 22-jarige geschiedenis van het bedrijf.

Voorkomen

Dell heeft er vertrouwen in dat het accu-gevaar geweken is door de wijzigingen in de nieuwe Sony-batterijen. Het bedrijf wil dan ook niet reageren op het feit dat het al eerder gesprekken heeft gehad met Sony. "We concentreren ons nu op het voorkomen van meer incidenten", zo laat een woordvoerder van Dell aan InfoWorld weten.

Het is nog niet bekend of ook andere Sony-batterijen brandgevaar vormen. De Amerikaanse overheidsdienst US Consumer Product Safety Commission doet daar momenteel onderzoek naar.

Profiteren

Ook onduidelijk is of Dell schade zal lijden door de terugroepactie. Experts menen dat de computerfabrikant op de lange termijn zou kunnen profiteren van alle commotie. Het merk kan volgens hen het imago van 'zeer veilig' verdienen, wanneer het de potentiële dreiging van brandende batterijen serieus neemt.