CAPE CANAVERAL - De lancering van de spaceshuttle Endeavour in de nacht van vrijdag op zaterdag is uitgesteld, omdat het weer boven twee noodlandingsplaatsen in Spanje te slecht was.

De Endeavour zou om 02.15 uur (Nederlandse tijd) worden gelanceerd van Cape Canaveral in Florida. Daar waren de weersvoorspellingen goed, maar het weer moest ook redelijk goed zijn boven tenminste één van de twee noodlandingsplaatsen in Spanje. De weersomstandigheden in Moron in het zuiden van Spanje en in Saragossa in het noorden waren met regen en harde wind echter te slecht, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

De noodlandingsplaatsen zouden alleen worden gebruikt als de spaceshuttle motorproblemen zou krijgen of niet voldoende hoogte zou kunnen krijgen na de lancering. NASA gelaste de lancering vrijdag tien minuten van tevoren af.

Zaterdag waagt de ruimtevaartorganisatie een nieuwe poging, hoewel de weersvoorspellingen voor Spanje dan niet veel beter zijn.

De spaceshuttle zou oorspronkelijk op 11 november worden gelanceerd, maar NASA stelde dat uit toen een lek in een zuurstofleiding naar de cabine van het ruimteschip werd ontdekt. De bemanning van de Endeavour gaat onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan het ruimtestation ISS. Bovendien moet de shuttle een nieuwe driekoppige bemanning voor ISS afleveren en de huidige ploeg terug op aarde brengen.