PARIJS - Een groep Franse ondernemers gaat eBay en andere veilingsites aanklagen voor het aanbieden en verkopen van namaakproducten op hun website. De aanklacht moet er toedienen dat eBay in de toekomst harder optreedt tegen aanbieders van vervalste producten. Dit verklaarde de voorzitter van de Franse Unie van Producenten (Unifab) Marc Fonet tegenover Reuters.

"Er is een continent waar de vervalsingen worden gemaakt: China. En dan is er een continent waar de vervalsingen worden verkocht, en dat is het internet", aldus Fonet. Naast eBay wil de groep producenten ook de marktplaatsen van Yahoo, iOffer.com en het Japanse Rakuten aanpakken.

Preventief

Niettemin is eBay het hoofddoel van de Fransen. Volgens Jamet heeft Unifab de laatste twee jaar meerdere malen met de directie van eBay gepraat. "Zij zijn goed instaat om het probleem aan te pakken maar ze weigeren dit preventief te doen. Ze willen alleen ingrijpen nadat de verkoop al heeft plaatsgevonden."

Een woordvoerder van eBay liet in een reactie aan Reuters weten dat het online veilinghuis wel degelijk let op namaakproducten. "Wij staan het aanbieden van nagemaakte producten niet toe. Het is tegen ons beleid en het is tegen de wet", aldus de woordvoerder.

Schadevergoedingen

Namaakproducten van topmerken worden regelmatig op de website aangetroffen. Zo werden er vorig jaar meer dan 235,000 nagemaakte producten van Louis Vuitton op eBay aangeboden. Volgens Jamet zal Unifab in de aanklacht vragen om schadevergoedingen, plus rente, ter compensatie van de 'gemiste' omzet.

Sommige bedrijven zouden miljoen euro's gaan eisen van eBay. De producenten voelen zich gesterkt door een uitspraak van het Franse hof eerder dit jaar. Het hof bepaalde dat Google 300.000 euro schadevergoeding moest betalen voor het plaatsen van advertenties van websites waarop namaakproducten werden aangeboden.