AMSTERDAM - De ChristenUnie roept treinreizigers op de nieuwe NS-regeling op internet te vergelijken met de oude. Dat meldt de partij op haar website. Via de reisplanner voor 2007 kunnen reizigers hun nieuwe reistijd naast de huidige leggen.

De ChristenUnie wil daarmee te weten komen wat reizigers zelf van de nieuwe regeling vinden. Reacties kunnen worden gestuurd naar een email-adres van de partij.

Het voornaamste doel is te achterhalen of de meeste treinreizigers in de nieuwe dienstregeling sneller op hun bestemming zijn, zoals verantwoordelijk staatssecretaris van Verkeer Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft beloofd.

Goedgekeurd

De staatssecretaris moest donderdag op het matje komen voor spoedoverleg met de fractiespecialisten in de Tweede Kamer. Schultz had zonder medeweten van de Kamer de dienstregeling van de NS voor volgend jaar goedgekeurd.

Volgens de staatssecretaris was de NS in ernstige problemen gekomen als zij had gewacht voor overleg met de Kamer. Alle fracties spraken haar daarop aan en de oppositie dreigde met een spoeddebat. Dat wordt niet doorgezet, omdat de oppositie te weinig draagvlak in het parlement heeft geconstateerd.

Verslechtering

GroenLinks wil het debat over de dienstregeling direct na het reces voortzetten. De partij zegt veel e-mailtjes te ontvangen waarin verslechteringen worden gemeld. Voor het debat zal Kamerlid Wijnand Duyvendak een zwartboek aan het kabinet overhandigen.

GroenLinks zette vrijdag alvast enkele verslechteringen op een rij. Een treinreis van Woerden naar Den Haag gaat 44 minuten duren, negen minuten langer dan nu. In de dienstregeling van 4 oktober 1936 duurde deze reis volgens de partij niet meer dan 36 minuten. Wie vanuit Doetinchem naar luchthaven Schiphol reist, doet daar volgend jaar 26 minuten langer over en moet drie keer overstappen.

Het traject van Voorburg naar Utrecht Centraal Station kan nu in 33 minuten worden afgelegd, zonder over te stappen. In de nieuwe dienstregeling duurt de reis zonder overstappen 54 minuten en met overstap 42 minuten. De reistijd tussen Apeldoorn en Nijmegen zal met vijftien tot 24 minuten toenemen, omdat de overstap in Zutphen het grootste deel van de dag verdwijnt.