AMSTERDAM - Niet alleen in Amerika en Japan vatten laptops van Dell spontaan vlam. Ook een Nederlandse laptop is getroffen. Ewout Hooijer was op vakantie in Hongarije, toen er 's nachts rook uit de accu van zijn laptop kwam. Even later vatte de accu vlam. "Met veel geluk is de ellende beperkt gebleven tot materiële schade", aldus Hooijer.

Bekijk video: Modem/ Breedband


De laptop is volledig verwoest

De Nederlander had met enkele vrienden een huisje gehuurd in Hongarije. Een van zijn vrienden sliep op een slaapbank in de woonkamer, zodat de laptopbrand snel ontdekt werd. Nadat de accu vlam had gevat bleek dat er ook zuur uit de accu lekte. Volgens Hooijer zat de accu al vastgesmolten aan het tv-meubel waarop de laptop stond.


Blussen met water hielp niet

"Na de eerste steekvlam, kwam er nog een grote steekvlam, waarna de accu bleef branden", aldus Hooijer. "We hebben de brandende accu in een metalen prullenbak geschoven en deze buiten gezet. Blussen met water hielp niet. Door er zand overheen te gooien wisten we uiteindelijk de vlammen te doven".

Vervangen

De laptop, een Latitude D510, is volledig verwoest. Hooijer heeft vanuit Hongarije contact opgenomen met Dell en zij hebben volgens hem beloofd de laptop te vervangen. "Dat is nodig ook, want ik gebruik de laptop dagelijks op de zaak", aldus Hooijer.

Dinsdag maakte de Amerikaanse computergigant bekend wereldwijd 4,1 miljoen accu's terug te halen omdat die oververhit kunnen raken en daardoor in brand kunnen vliegen. Tot nu toe zijn bij Dell zes gevallen van oververhitting bekend.

Cijfers

Een woordvoerder van Dell wil tegenover NU.nl niet zeggen hoeveel gevallen van ontploffende batterijen er in Nederland zijn geweest. Ook kan de computermaker geen cijfers geven van de aantallen teruggebrachte batterijen.