DE BILT - Het KNMI werkt samen met andere Europese weerinstituten aan een website waarop Europese burgers worden gewaarschuwd voor slecht weer. Door middel van pictogrammen en kleuren op een kaart van Europa kunnen mensen in één oogopslag zien waar het weer gevaarlijk kan worden. Dat meldde het KNMI donderdag.

In totaal werken ongeveer twintig landen mee aan het project, waaronder België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje.

De weerinstituten hebben afspraken gemaakt over het moment waarop een waarschuwing wordt gegeven. "Een hittegolf in Nederland is iets anders dan een hittegolf in Spanje. Het is belangrijk dat de kleur die de situatie aangeeft, in alle landen hetzelfde inhoudt."

Weeralarm

De weerinstituten maken gebruik van vier kleuren om de weersituatie aan te geven. Groen betekent dat de situatie normaal is. Geel staat voor een waarschuwing zonder alarmering. Een weeralarm wordt aangegeven met oranje, terwijl rood een bijzonder weeralarm aangeeft. "Daarbij kun je denken aan extreme sneeuwval of bosbranden."

Bovendien worden bezoekers met pictogrammen geïnformeerd over onder meer wind, neerslag, extreme temperaturen en bosbranden.

Actueel

De weerinstituten zullen ervoor zorgen dat de site actueel blijft. Ieder instituut neemt het eigen land voor zijn rekening. Bezoekers van de site die de informatie op de website niet toereikend vinden, kunnen doorklikken naar de pagina's van de betrokken weerinstellingen.

De webpagina is vooral bedoeld voor mensen die de grens overgaan. "Mensen die in Nederland blijven, kunnen natuurlijk ook de berichtgeving van het KNMI volgen", legde een woordvoerster uit. Eind 2006 gaat de website online.