BREDA - De rechtbank in Breda komt volgende week niet toe aan de behandeling van het omvangrijke onderzoek naar drie vermeende computerkrakers. Een woordvoerder heeft dat donderdag bevestigd.

Voor volgende week stond de vierde openbare zitting gepland. De rechtbank had twee dagen uitgetrokken voor de rechtszaak, maar het onderzoek is nog niet afgerond. Het verhoor van de rechercheurs is erg tijdrovend, verklaarde de rechtbank.

Justitie verdenkt de drie mannen van inbraak en vernieling van computers. Met een zelfgeschreven virus probeerden ze reclame- en spionagesoftware op miljoenen computers te installeren. Het daarmee ontwikkelde netwerk computers zouden ze bovendien hebben misbruikt voor afpersing en oplichting van enkele buitenlandse softwarebedrijven.

De rechtbankwoordvoerder verwacht dat de behandeling pas tegen het eind van het jaar plaatsvindt. Het is dan meer dan een jaar geleden dat verdachten werden opgepakt. De 20-jarige hoofdverdachte uit Loon op Zand zit sindsdien vast.

Hechtenis

Een 23-jarige verdachte uit Tilburg werd kort na zijn arrestatie vrijgelaten. In juni hief de rechtbank de hechtenis van een 27-jarige man uit het Zuid-Hollandse Rijswijk op.