DEN HAAG - De politie wil het aantal delicten waarvan mensen digitaal aangifte kunnen doen, uitbreiden. Het aantal aangiften via internet neemt gestaag toe en is volgens het Nederlands Politie Instituut (NPI) een succes, aldus woordvoerder Cees den Bakker woensdag.

Inmiddels is het in heel Nederland mogelijk om aangifte te doen via internet als het gaat om fietsen- en winkeldiefstal, autoinbraak en vernieling. Den Bakker: "Binnen afzienbare tijd moeten mensen ook digitaal aangifte kunnen doen van met name vermogensdelicten, zoals bedrijfsdiefstal." Het gaat om die delicten waarbij geen nader onderzoek nodig is. In die gevallen dient men namelijk persoonlijk aangifte te doen.

Verdubbeling

In 2005 kwamen ruim 166.000 digitale aangiften binnen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2004, toen het er nog 88.000 waren. Daarbij speelt mee dat deze vorm van aangifte doen gefaseerd is ingevoerd. Zo kunnen de Amsterdammers pas sinds september 2005 via internet aangifte doen.

Tot juli van dit jaar maakten bijna 14.000 mensen in de hoofdstad hiervan gebruik. In de regio's Rotterdam-Rijnmond en Utrecht werden de eerste zeven maanden van dit jaar de meeste digitale aangiften gedaan, bijna 15.000.

Winkeldiefstal

Het Platform Detailhandel Nederland is blij met de cijfers, maar zou graag zien dat ondernemers ook digitaal aangifte kunnen doen van winkeldiefstal met een bekende dader. Een woordvoerder van het Platform licht toe dat dat het aantal aangiften nog meer zal doen toenemen. Omdat deze delicten nog nader onderzoek vergen, is aangifte per internet hiervan nog niet mogelijk.