AMSTERDAM - De Amerikaanse internetprovider America Online (AOL) wil een toegewezen schadeclaim verzilveren door te gaan graven naar goud. Het bedrijf is er van overtuigd dat het edelmetaal verborgen ligt in de tuin van de ouders van een veroordeelde spamverstuurder.

Vorig jaar won AOL een rechtszaak tegen spammer Davis Wolfgang Hawke en daarmee 12.8 miljoen dollar. Hawke werd echter bij verstek veroordeeld en is sinds de rechtszaak spoorloos. Een advocaat van AOL stelde de ouders van Hawke op de hoogte van het besluit om de grond rond het huis te laten doorzoeken door geologen en bulldozers.

De ouders van de 28-jarige Hawke zijn van plan het besluit aan te vechten, zij weten naar eigen zeggen niets van een verborgen schat op hun grondgebied. "Al graven ze de hele tuin om, ze zetten zichzelf alleen maar voor schut", zei moeder Peggy Greenbaum tegen het persbureau AP.

Berggebied

De familie van Hawke is er van overtuigd dat de veroordeelde het goud in een berggebied ten noorden van Boston heeft verborgen. Hawke zou haar hebben toevertrouwd dat hij de spamopbrengsten in goud omzette omdat dat moeilijker in te beslag te nemen is door middel van een rechtszaak.

Op het hoogtepunt van zijn spamactiviteiten verdiende Hawke volgens kenners meer dan 600.000 dollar per maand. Dit geld kwam binnen door het aanbieden van fictieve leningen, porno, juwelen en medicijnen.