MOUNTAIN VIEW - Google legt een groot draadloos netwerk aan in Mountain View, de stad in het Amerikaanse Silicon Valley waar het internetbedrijf zijn hoofdkwartier heeft. Het netwerk moet iedereen in staat stellen om gratis gebruik te maken van internet en e-mail.

De 72.000 inwoners van Mountain View, dagjesmensen en de duizend werknemers op de plaatselijke campus van rivaal Microsoft kunnen het signaal oppikken.

Dat maakte Google woensdag bekend. Het project moet een stimulans zijn voor aanbieders van breedbandinternet om de initiatieven van het internetbedrijf te volgen. Momenteel worden soortgelijke projecten door grote kabel- en telefoonmaatschappijen tegengehouden uit angst voor klantenverlies. In meerdere Amerikaanse steden wordt al gewerkt aan draadloos internet met een groot bereik.

Zo is Google betrokken bij het oprichten van een soortgelijk WiFi-netwerk in San Francisco. Het bedrijf bekijkt later of het zijn advertentiediensten kan inpassen bij het aanbieden van het draadloze internetsignaal.