AMSTERDAM - Een fout in het internationale telefoonverkeer zorgt ervoor dat honderden Nederlanders midden in de nacht onbedoelde telefoontjes uit het buitenland krijgen. Door een fout bij het doorverbinden kan het voorkomen dat een Turk mobiel belt naar Bulgarije, maar via Canada wordt doorgeschakeld naar Rotterdam, zo schrijft het AD.

De Nederlanders die 's nachts worden opgeschrikt, zijn volgens de krant abonnee van de telefoonbedrijven KPN en Enertel. Zij krijgen in het holst van de nacht telefoontjes uit onder meer Turkije, Japan, Bulgarije en Korea.

KPN heeft volgens de krant aan 170 klanten een excuusbrief gestuurd. De telefoonmaatschappij vermoedt dat nog meer mensen zijn getroffen. De telefoontjes veroorzaken geen financieel nadeel, schrijft het dagblad.

Achterhalen

Een KPN-woordvoerder zegt in de krant dat kastjes zijn geplaatst om te achterhalen waar de fout in het internationale telefoonverkeer zit. Het nummer van de beller zou niet zijn te achterhalen, doordat het niet in beeld verschijnt.

Wel zou vaststaan dat de laatste schakel van de verbinding steeds loopt via de Canadese telefoonmaatschappij Teleglobe en Deutsche Telekom uit Duitsland.