AMSTERDAM - Supermarktconcern Ahold is dankzij een registratiefout verschillende .eu-domeinnamen misgelopen, waaronder Ahold.eu, Etos.eu en Gall.eu. Dat schrijft Het Parool dinsdag.

Vanaf 7 december vorig jaar konden merknaamhouders als eerste hun .eu-domeinnaam vastleggen. Daarbij moest worden aangetoond dat de aanvrager daadwerkelijk in het bezit is van de geregistreerde merknaam. Ahold diende een aanvraag in voor het domein Ahold.eu, maar vergat zijn koninklijke status in de aanvraag te vermelden. Daarop werd de aanvraag afgewezen. Volgens Ahold "een kleine formaliteit die niet in orde was".

Op 3 oktober komen de domeinen in de vrije verkoop. Iedereen kan de naam dan claimen. Ahold zal alsnog proberen de domeinnamen in zijn bezit te krijgen.

Domeinkapers

De kans is ook aanwezig dat de domeinnamen in handen komen van zogenaamde domeinkapers. Domeinkapers proberen domeinnamen voor de neus van anderen weg te kapen in de hoop dat de rechtmatige eigenaar deze terugkoopt voor een flink bedrag.

Allerhande.eu is inmiddels in handen van een Nederlandse domeinkaper. Albert.eu is in handen van Ahold zelf. Om AH.eu wordt nog gestreden.