NEW YORK - De Amerikaanse computergigant Dell haalt wereldwijd 4,1 miljoen accu's voor laptops terug omdat die oververhit kunnen raken en daardoor in brand kunnen vliegen. Het betreft de grootste terugroepactie in de 22-jarige geschiedenis van het bedrijf.

De batterijen zijn door Sony geproduceerd en werden gebruikt in notebooks die tussen 1 april 2004 en 18 juli dit jaar zijn verkocht. De accu's kwamen in 18 procent van de in die periode geleverde 22 miljoen Dell-computers, aldus de grootste computerverkoper ter wereld.

In Europa, het Midden-Oosten en Afrika, gebiedsdelen die Dell als één markt beschouwt, zijn 900.000 laptops met de gewraakte batterij verkocht. Een woordvoerder van Dell Nederland kon nog niet zeggen om hoeveel schootcomputers het in Nederland gaat.

Brand

De Sony-accu's zijn gebruikt in onder meer de modellen Latitude en Inspiron. Tot nu toe zijn bij Dell zes gevallen van oververhitting bekend. Een laptop in Japan vloog in brand. Foto's daarvan zijn ook op internet verschenen.

Onduidelijk is of Dell schade lijdt door de terugroepactie. Oprichter Michael Dell verklaarde dinsdag geen materiële invloed op de zaken te verwachten. De computerfabrikant blijft accu's van Sony afnemen.

Het is de derde keer sinds 2001 dat Dell producten terug haalt.