MÜNCHEN - Bodo Schnabel, de oprichter van het Duitse concern ComROAD, is donderdag tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld. De topman van het bedrijf, dat gespecialiseerd is in navigatiesystemen en andere vormen van telematica, heeft tussen en 2001 de omzetcijfers grotendeels uit zijn duim gezogen.

Volgens Duitse media gaat het om 's lands grootste boekhoudschandaal in de zogeheten nieuwe economie.

Landhuis

Schnabel heeft de fraude erkend, spijt betuigd en gezegd de verleiding niet te hebben kunnen weerstaan die de euforie over de nieuwe economie met zich meebracht. Hij schreef de omzet van ComROAD toe aan een fictief bedrijf in Hongkong. Schnabel leefde in weelde, bezat een groot landhuis en een vermogen van rond de 20 miljoen euro.

Sinds het boekhoudschandaal aan het licht kwam, staat de bedrijfsvoering bij ComROAD stil. Het bedrijf heeft geen betalende klanten meer en maakt omzet noch winst. De balansen van de jaren en 2000 zijn inmiddels gecorrigeerd. Zo bleef van de 44 miljoen euro omzet in 2000 niet meer over dan 1 miljoen euro.

Kwartje

Het boekhoudschandaal heeft in Duitsland het vertrouwen onder beleggers verder aangetast. Aandeelhouders zijn door het bedrog het grootste deel van hun geld kwijtgeraakt. Een aandeel ComROAD is nog maar 0,25 euro waard.

Het bedrijf gaat nog proberen de geleden schade te verhalen op Schnabel en zijn echtgenote, die bij de fraude betrokken is geweest. Zij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar opgelegd.