AMSTERDAM - Het Amerikaanse telecombedrijf Sprint Nextel heeft laten weten dat het in de VS een netwerk voor een nieuwe generatie mobiel internet gaat aanleggen. De initiatiefnemers van deze vierde generatie mobiel internet, gebaseerd op WiMax-technologie, hopen dat het nieuwe systeem in de voetsporen treedt van het gelijksoortige WiFi, zo meldt CNet.com.

Het belangrijkste verschil met WiFi, dat op dit moment onder andere op stations en in cafés wordt gebruikt, is dat WiMax een groter bereik heeft. Het bereik is enkele kilometers, tegen enkele tientallen meters bij WiFi.

"WiFi is een hotspot technologie", stelt woordvoerder Rick Barton. "Wanneer je je tussen verschillende hotspots begeeft kan de verbinding wegvallen, en is het bijvoorbeeld niet mogelijk om in een bewegende auto te internetten".

Kosten

Terwijl de snelheid omhooggaat, kunnen volgens Sprint kosten van mobiel internet met WiMax aanzienlijk omlaag. Deze prijsverlaging wordt vooral veroorzaakt doordat de kosten voor de gebruikte chips ongeveer tien keer lager liggen vergeleken met de huidige generatie chipsets.

De Verenigde Staten worden het eerst bediend met het systeem. Sprint investeert samen met bedrijven als Intel, Motorola en Samsung 3 miljard dollar in de aanleg van het netwerk dat in 2007 klanten moet gaan bedienen.

Video- en muziekdownloads zouden dan overal mogelijk moeten zijn met breedbandsnelheden tot 4Mbps (Megabit per seconde). In Nederland biedt Enertel sinds enige tijd een WiMax verbinding voor bedrijven.