AMSTERDAM - Boze eBay-verkopers dreigen met een algehele boycot van de Britse eBay-site nadat het Amerikaanse bedrijf bekend maakte de Shop Service drastisch te hervormen. eBay wil de Shop Service hervormen om nieuwe kopers aan te kunnen trekken. Tot voor kort konden de verkopers al hun eBay-advertenties op één plaats neer zetten. Veilinghuis eBay is van mening dat het huidige beleid het kopersgenot "aantast", zo meldt het Britse magazine WebUser.

Sinds 2 augustus toont de zoekmachine van eBay.co.uk niet langer de uitgebreide zoekresultaten, maar enkel een beperkt overzicht. Voorwerpen uit de winkel worden alleen nog maar weergegeven als de zoekopdracht een relatief klein aantal hits oplevert. Tevens zullen de prijzen voor het plaatsen van advertenties in de webwinkel per 21 augustus verhoogd worden.

Witheet

Sommige eBay gebruikers zijn witheet over de ophanden zijnde veranderingen en hebben een forum gestart dat is toegewijd aan de aangekondigde staking. Op deze manier willen de ontevreden handelaars eBay duidelijk maken dat het bedrijf "rekening moet houden met de schade die zij aanricht met de niet doordachte veranderingen die ze doordramt."

Tegenover WebUser verklaarde een van de handelaren dat hij "regelmatig verkocht op eBay en daarom begin dit jaar een eBay-winkel opende. Voor een tijdje ging dat goed maar nu is die winkel slechts een dure internetopslagplaats." Volgens Ina Steiner, redacteur van eBay concurrent AuctionBytes, heeft de website zijn prijzen voor webwinkels verhoogd terwijl de winkels tegelijkertijd slechter bereikbaar zijn geworden.

Stabiel en levendig

eBay laat in een reactie weten dat de aanpassingen noodzakelijk zijn om de marktplaats weer in balans te krijgen. "Veel kopers zeggen dat wat ze zoeken simpelweg niet te vinden is. De veranderingen zijn niet zomaar bedacht. Wij hebben veel tijd en energie in deze nieuwe regels gestoken die ervoor moeten zorgen dat de marktplaats ook op de lange termijn een stabiele en levendige handelsplaats is."