AMSTERDAM - Auteursrechtenorganisatie Brein heeft een kort geding aangespannen tegen internetaanbieder Chello om de persoonsgegevens te krijgen van drie grote internetpiraten. Directeur T. Kuik heeft dat vrijdag bevestigd.

Moederbedrijf UPC van Chello weigert volgens Brein naam en adres te onthullen van drie klanten die grote hoeveelheden beschermde films, muziek en software hebben aangeboden via de internetpagina Dikkedonder.nl. Met hulp van een deurwaarder werd die site in februari uit de lucht gehaald.

De stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (Brein) wil weten wie er schuil gaat achter de drie bijnamen van de gebruikers van Dikkedonder.nl om ze te kunnen aanpakken. "Wij hebben recht op die gegevens. Als het gaat om beheerders krijgen we die meestal ook wel. Het gaat nu echter om drie personen die extreem veel materiaal hebben gedeeld. Dat is strafbaar", verklaarde Kuik.

Verrast

UPC reageerde vrijdag verrast op de aankondiging. Het bedrijf heeft de tegenpartij laten weten niet te beschikken over de identiteit van een van de verdachte klanten, zei een woordvoerder. Van de andere twee zullen de gegevens worden overgedragen. De internetaanbieder deelt de overtuiging dat ze in overtreding waren.

De stichting Brein verloor eerder een rechtszaak tegen vijf grote providers (waaronder Chello) om de gegevens van 45 gebruikers van het veelgebruikte uitwisselprogramma Kazaa. Het kort geding is een nieuwe poging, bevestigde Kuik. De rechtszaak dient dinsdagmiddag in Amsterdam.

Brein liet begin deze week weten afspraken te willen maken met internetproviders over de aanpak van gebruikers van illegale uitwisselingsprogramma's. Volgens Kuik houden providers de boot af.

Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië worden providers al langer aangesproken bij het bestrijden van piraterij. Onlangs nog werden enkele tientallen klanten van verschillende providers afgesloten wegens het delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal. De Britse muziekindustrie (BPI) had daar bij de providers op aangedrongen.