AMSTERDAM - De Telefoongids werkt aan een landelijke centrale databank waarin zoveel mogelijk gegevens over zoveel mensen terug te vinden zijn. Een woordvoerster van De Telefoongids bevestigde vrijdag een bericht daarover in de Telegraaf.

De databank moet zoveel mogelijk gegevens bevatten over iedereen die in Nederland woont, zo zegt de woordvoerster. Het doel is 'hou Nederland bereikbaar'. De Telefoongids praat met een aantal andere partijen, waaronder de overheid, over de invulling en praktische uitvoering van het plan. Wanneer de databank er komt is nog onbekend.

Mobieltje

Inmiddels heeft 17 procent van de Nederlandse huishoudens alleen een mobiele telefoon en geen vaste aansluiting meer. "Steeds meer mensen hebben alleen een mobiele telefoon en kiezen ervoor daarmee niet in de telefoongids te staan. Soms bewust, meestal omdat betrokken instanties niet vragen of mensen dat überhaupt willen. Zo raken mensen 'kwijt'."

Het wordt voor mensen niet verplicht informatie in de databank te stoppen. Ook nu al kan iedereen zelf bepalen welke gegevens er in het telefoonboek, de papieren zowel als de digitale versie, komen. De Telefoongids denkt wel na over een 'digitale brievenbus', waarbij mensen zelf kunnen aangeven welke gegevens voor wie zichtbaar zijn.

Hulpdiensten

De Telefoongids pleit ervoor dat mensen elkaar kunnen blijven vinden. "Hulpdiensten bijvoorbeeld krijgen steeds vaker telefoontjes van mensen die lastig terug te vinden zijn. Als ze in één bron allerlei gegevens zouden kunnen opzoeken zou dat heel handig zijn."

Volgens De Telefoongids blijkt uit recent onderzoek dat de helft van de Nederlanders behoefte heeft aan één bron waar ze van alles kunnen vinden over anderen. "Gek genoeg willen mensen anderen wel kunnen vinden, maar vergeten ze vaak dat ze zelf ook te vinden moeten zijn."

Probleem

In een mobiele telefoon staan de contactpersonen vaak ingeprogrammeerd. "Als die telefoon kwijtraakt heb je een groot probleem, want het wordt steeds lastiger mensen te vinden" zegt de woordvoerster.