MAASTRICHT - Het telefoonverkeer in Maastricht is vrijdagmiddag helemaal hersteld van een storing die donderdagochtend begon. Omstreeks 13.30 uur meldde een woordvoerder van telecombedrijf KPN dat ook de laatste vaste verbindingen in de stad weer waren aangesloten.

Vrijdag werd duidelijk dat donderdagochtend bij de aanleg van een ondergrondse parkeergarage in het centrum van Maastricht een betonnen bak waarin meerdere telefoonkabels lagen, dwars door midden was gezaagd. Hierdoor was mobiel bellen in Midden- en Zuid-Limburg donderdag overdag vrijwel onmogelijk. Omdat ook het transmissienetwerk van KPN uitviel, werden ook klanten van andere belbedrijven als Vodafone en Orange getroffen.

Herstelwerk

Het grootste deel van de problemen werd donderdag aan het eind van de middag opgelost, maar Maastricht kampte nog met belemmeringen in het mobiele en vaste netwerk. Twintig monteurs zijn nog de hele nacht en vrijdagochtend met herstelwerk bezig geweest, legde de woordvoerder vrijdag uit.

KPN onderzoekt of de schade is te verhalen op de aannemer of opdrachtgever. "Overal liggen kabels in de grond. Daar dien je rekening mee te houden."

Extra blauw

De politie in Maastricht had vrijdag net als donderdag extra blauw op straat gezet. In de stad waren zeven inlooppunten ingericht voor het geval mensen geen contact konden krijgen met alarmnummer 112. De extra surveillances van de politie resulteerden in de nacht van donderdag op vrijdag in de arrestatie van drie inbrekers.