AMSTERDAM - De stichting die in Nederland domeinnamen registreert, de Stichting Internet Domeinregistratie (SIDN), heeft vandaag de tweemiljoenste .nl-domeinnaam kunnen bijschrijven. De eer komt toe aan Marcel van der Ark van het internetbedrijf Store.nl uit Groningen. Hij registreerde om 14.16 shop4business.nl.

Met twee miljoen internetadressen is .nl na .de (Duitsland) en .uk (Groot-Brittannië) de meest gebruikte landdomeinnaam ter wereld. De SIDN verwacht eind volgend jaar de driemiljoenste .nl-domeinnaam te registeren.

De stichting schat de groei van het aantal domeinnamen de komende jaren op 25 procent per jaar. De meeste registraties van domeinnamen, zeventig procent, zijn voor zakelijk gebruik. De IT- en reclamebranche zijn de sectoren met de meeste domeinnamen. Uit onderzoek van de SIDN blijkt verder dat aan 62 procent van de .nl-domeinnamen een website is gekoppeld.

Samen met de domeinen .com, .eu en .org telt Nederland nu 2,7 miljoen geregistreerde domeinnamen, ofwel zeventien domeinnamen per honderd inwoners. Daarmee heeft Nederland wereldwijd de meeste domeinnamen per inwoner. Een domeinnaam wordt volgens SIDN voor particulieren steeds meer een 'gewoon product'. Daarnaast wordt het steeds gemakkelijker en goedkoper om een domeinnaam aan te vragen, stelt de stichting.

cwi.nl

De eerste .nl-domeinnaam, cwi.nl, registreerde het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) op 25 april 1986. Dat was ook de eerste landdomeinnaam in de wereld.

Store.nl, een keten webwinkels voor consumentenelectronica, is van plan op de domeinnaam een website te openen gericht op zakelijke aankopen, zegt Van der Ark. "Het kwam als een totale verrassing dat wij de tweemiljoenste domeinnaam registreerden. Ik wist van niets."