AMSTERDAM - Voor strijdende partijen in de oorlog tussen Israël en Libanon is het in deze moderne tijd moeilijker om de berichtgeving te sturen en daarmee de publieke opinie te beïnvloeden. Burgers nemen massaal het initiatief om via het web verslag te doen van de oorlog die zich in hun eigen omgeving voltrekt. Daarbij steken ze uiteraard hun mening niet onder stoelen of banken.

De weblogs omtrent de oorlog variëren sterk van inhoud. Sommigen worden puur gebruikt om de frustraties tegenover de Israëlische aanvallen te uiten. Anderen schrijven melancholisch over het Beiroet van voor 12 juli, de dag dat de oorlog begon, en de akelige realiteit van nu.

De 37-jarige Rasha Salti verhuisde een dag voor de oorlog van New York naar Beiroet. Zij is haar weblog begonnen om mensen bijna letterlijk vanaf de brandhaard verslag te doen van de oorlog.

"Ik wil op mijn weblog een beeld geven van het dagelijks leven van een land in oorlog. De reguliere media concentreren zich slechts op het breaking news", zo vertelt Salti tegenover Reuters. "Ik krijg veel positieve respons omdat de lezers van mijn blog mij zien als een gewone burger en niet als een oorlogsverslaggever of een idealist die zijn ideeën wil spuien.

Buitenland

Veel Libanezen die momenteel in het buitenland wonen ventileren hun mening via een weblog. Zo ook Kata, vanuit Nice in Frankrijk. Via hartverscheurende betogen probeert zij de wereld te laten weten hoe onmenselijk de oorlog is. Ook is ze gefrustreerd dat ze in Frankrijk zit en lijdzaam moet aanzien dat haar familie midden in het oorlogsgeweld zit.

Weblogger Angry Arab heeft op zijn populaire weblog op een cynische manier kritiek op de Arabische wereld. Hij schrijft: Ademen jullie nog? Ik heb nog wel wat Deense cartoons om jullie wakker te maken." Hiermee refereert hij naar de massale opstanden die over de hele wereld plaatsvonden naar aanleiding van spotprenten over de profeet Mohammed in een Deense krant.