MAASTRICHT - Het telefoonverkeer in Limburg is donderdag urenlang ontregeld geweest. Veel mensen konden sinds 8.30 uur zeer moeizaam (mobiel) bellen, gebeld worden of gebruikmaken van andere moderne diensten, meldde een woordvoerder. Omstreeks 16.00 uur waren de grootste problemen opgelost.

Bij graafwerkzaamheden voor een ondergrondse parkeergarage midden in het centrum van Maastricht werd volgens KPN een hoeveelheid kabels kapot getrokken. Mobiel bellen met KPN werd in Midden- en Zuid-Limburg vrijwel onmogelijk. Omdat ook het transmissienetwerk van KPN uitviel, werden ook klanten van andere belbedrijven getroffen. Mobiele bellers van Vodafone ondervonden hinder. Bij Orange ging het om de gebruikers van GPRS.

Noodoproepen naar 112 via het vaste en mobiele netwerk waren vooral in Maastricht niet altijd mogelijk, legde de woordvoerder uit. Op verschillende plaatsen in de stad richtten de hulpdiensten daarom aanlooppunten in waar hulpverleners mensen te woord kunnen staan.

Aan het eind van de middag was interlokaal bellen weer goed mogelijk, meldde KPN. Op een paar plaatsen in Maastricht blijft mobiel en vast bellen waarschijnlijk tot morgen lastig. "Extreem vervelend", aldus KPN.

Hulpdiensten

De politie en brandweer in Zuid-Limburg hadden naar eigen zeggen ook zelf veel hinder van de storing. De mobilofoons in de auto's werken niet net als de verkorte gsm-nummers waarvan agenten gebruikmaken. De portofoons werken wel, maar alleen op plaatsen waar ontvangstbereik is.

Voor de zekerheid zijn extra mensen opgeroepen en de straat opgestuurd, onder meer voor de beveiliging van banken. Agenten van de basiseenheid Echt-Susteren van de Politie Limburg Noord verlenen assistentie aan de collega's van Limburg Zuid. Ook de brandweer in Zuid-Limburg is extra paraat in verband met de storing.