LEUSDEN - De politie heeft naar nu pas bekend is geworden op 16 juli huiszoeking gedaan bij een Nederlandse hacker in Leusden. Dat gebeurde op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten.

De man had volgens eigen zeggen toegang gekregen tot alarmsystemen en andere bouwtechnische gegevens van het Pentagon (Amerikaanse ministerie van Defensie) en een aantal FBI-gebouwen. De politie heeft aan de advocaat van de hacker, M. Krul, bevestigd dat de huiszoeking is gedaan op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. Dat heeft Krul woensdag gezegd.

De 19-jarige jongen wist volgens eigen zeggen op het netwerk van het Amerikaanse bedrijf Hellmuth, Obata & Kassabaum (HOK) te komen. Daarop trof hij onder meer een plattegrond en bouwtechnische tekeningen van het Pentagon en enkele FBI-gebouwen (Amerikaanse federale recherche) aan. Op het netwerk stond informatie over de stroomschema's en het alarmsysteem. HOK is vanaf 1994 betrokken bij het renoveren van het gebouw van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Op de website van WebWereld vertelt de hacker dat het aanvankelijk erop leek dat het Amerikaanse bedrijf inging op zijn aanbod om de veiligheidslekken in hun systeem te verhelpen. "Op hun verzoek heb ik rapporten over de gaten opgesteld. Daarmee was ik op 10 juli klaar. Ze beloofden me 3600 dollar te geven voor de informatie", vertelt hij. "Toen heb ik ze mijn adres gegeven. Op 16 juli stond de politie voor mijn deur."

Volgens de hacker heeft hij geen schade aangericht. "Ik heb niks gesloopt en ben dat ook nooit van plan geweest. Ik had alles op hun netwerk kunnen doen. Als ik die tekeningen had verkocht, was ik nu miljonair geweest."