AMSTERDAM - KPN bouwt vanaf september de subsidie op mobiele telefoons bij nieuwe abonnementen af. Eerder stopte het telecomconcern al met de subsidiering van prepaid-telefoons. Een woordvoerder van KPN bevestigde woensdag een bericht hierover in NRC Handelsblad.

Sinds de introductie van mobiele telefonie in Nederland subsidieerden de telecombedrijven de toestellen, die aanvankelijk veel duurder waren. Dit gebeurde om de drempel van de kostbare aanschaf van het mobiele toestel weg te nemen.

Maar nu de markt volwassen is geworden, zijn deze subsidies niet langer nodig, zegt KPN. "We gaan deze vergoeding op den duur fors terugbrengen", aldus de woordvoerder.

Tweejarige abonnementen voor 40 euro per maand kunnen bijvoorbeeld nog wel rekenen op een gratis toestel. Ook kan KPN besluiten meer subsidie uit te trekken voor speciale marktsegmenten, zoals bijvoorbeeld UMTS-toestellen.

Belwinkels

Sommige belwinkels overladen klanten die een mobiele telefoonabonnement afsluiten met cadeau's die zijn betaald met de subsidie van het telecombedrijf. Deze krijgt naast het gratis toestel vaak ook een spelcomputer, koffiezetapparaat of zelfs een complete pc. "Daarmee werk je in de hand dat je mensen opzadelt met een verkeerd abonnement", aldus de zegsman. De marktleider overlegt met de belwinkels opdat deze rekening kunnen houden met de subsidie-afbouw. KPN hoopt dat ook andere aanbieders van mobiele telefonie de subsidie op toestellen zullen afbouwen.