Na MP3-, BitTorrent- en P2P-websites wil Stichting Brein zich ook gaan storten op de bestrijding van illegale bestanden via nieuwsgroepen. De auteursrechtenwaakhond sluit nieuwe rechtszaken niet uit.

De Stichting Brein is zich nog aan het oriënteren op het gevaar van zogeheten NZB-sites. Via deze sites is het mogelijk om te zoeken naar bestanden in nieuwsgroepen. Met deze bestanden kan in een apart programma films, muziek en software worden gedownload. Omdat de providers vaak zelf deze nieuwsgroepen hosten liggen de downloadsnelheden erg hoog.

Directeur van de Stichting Brein Tim Kuik laat in een vraaggesprek met Emerce weten dat de stichting zich momenteel richt op samenwerking met de internetproviders. Brein probeert op deze diplomatieke manier de providers zover te krijgen dat zij het aanbieden van nieuwsgroepen, die zich richten op het verspreiden van illegale bestanden, stoppen.

Pas zodra Brein de medewerking krijgt van de providers, desnoods afgedwongen via de rechter, zal de stichting zich gaan richten op het aanpakken van de NZB-sites.