AMSTERDAM - De politie heeft enkele tijd geleden een groepszelfmoord verijdeld. Twaalf meisjes uit Enschede jutten elkaar begin dit jaar via chatboxen en msn op om zelfmoord te plegen. Dat meldt de NOS woensdag.

Aanleiding hiervoor was de zelfmoord van een Turkse medescholier. De scholieren van 12 tot 14 jaar zitten op het Stedelijk Lyceum.

De school schakelde de hulp van de politie in om de hype te stoppen. Een speciaal crisisteam voerde daarop gesprekken met de meisjes. Een van de scholieren moest worden opgenomen in een kliniek.

Twents probleem

De GGD Twente beschouwt de zelfmoord-oproepen als een "Twents probleem". Het is volgens een woordvoerder niet duidelijk of elders in Nederland ook tieners elkaar via chatboxen en internet aansporen zelfmoord te plegen.

Een woordvoerder in Groningen liet weten door het incident in Enschede "geschokt" te zijn. Hij hoopt dat er geen sprake van een trend is. Volgens de GGD-woordvoerder lijkt geen van de twaalf deelnemers daadwerkelijk een zelfmoordpoging te hebben gedaan.

Idee

Scholen en de hulpverlening hebben het incident maandenlang verzwegen, uit angst dat ook andere jongeren op een idee zouden worden gebracht, zo werd deze week door de Twentsche Courant Tubantia naar buiten gebracht.

Het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Groningen, dat een psychiatrisch centrum voor kinderen heeft, zegt dat pubers vatbaar zijn voor imitatiegedrag. "Hoewel ook jongeren uit andere delen van het land via chats en weblogs van de oproepen kennis hebben kunnen nemen, is ons uit niets gebleken dat ook elders in Nederland dit tot problemen heeft geleid', zei de voorlichter van het UMC in Groningen in een reactie.

Waarschuwen

Naar aanleiding van het incident zal de gemeente na de zomervakantie op scholen gaan waarschuwen over de risico’s en gevaren van msn’en en chatten.