AMSTERDAM - Het versturen van foto's gemaakt per telefoon heeft de laatste maanden een behoorlijke vlucht genomen. Sinds februari zijn in de Verenigde Staten 32 procent meer foto's verstuurd via mobiele telefoons.

In de Europese landen Engeland, Duitsland en Frankrijk ligt dit percentage tussen de 16 en 20 procent. Zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau M:Metrics.

Als reden voor de toegenomen populariteit van photo messaging wordt de toegenomen kwaliteit van de foto's genoemd. Veel telefoons hebben de mogelijkheid om foto's te maken met meer dan een miljoen pixels. Een kwaliteit die niet veel onderdoet voor digitale fotocamera's.

Camera

Daarnaast komen er ook steeds meer telefoons op de markt die als extra functionaliteit een camera aanbieden. In de onderzochte landen blijkt het aantal mensen met een camerafunctionaliteit in hun mobiele telefoon de afgelopen maanden met 32 procent te zijn toegenomen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de Motorola Razr de populairste cameratelefoon is in Amerika en Engeland. De Duitsers maken hun telefoonfoto's het liefst met de Nokia 6230 en de Fransen zweren bij de Sagem my-x5.

Flickr

De technische mogelijkheden zijn inmiddels zo ver dat foto's ook direct van telefoon naar het web kunnen worden gestuurd. Bijvoorbeeld naar een weblog of fotolog. Fotosite Flickr is een bekende aanbieder van deze mogelijkheid.