HILVERSUM - Geen slogan in de trant van 'Good morning Vietnam!' maar gewoon heel droogjes 'We're on'. Dat waren dinsdag de eerste woorden van radiopresentatrice Annemieke Schollaardt van Uruzgan.FM.

Dat samenwerkingsverband van Radio 3FM en de Wereldomroep verzorgt vanaf dinsdag radio-uitzendingen voor Nederlandse militairen in Uruzgan, Afghanistan. Via internet kunnen zij verzoekplaten aanvragen. Schollaardt trapte dinsdag muzikaal af met U2. Het nummer 'Pride' (...in the name of love) leek de programmamakers de beste keus om het nieuwe initiatief mee te openen.

Gewaardeerd

Schollaardt, die voorheen 's nachts programma's maakte bij 3FM, zat niet alleen achter de microfoon. Ze werd vergezeld door Dick Berlijn, Commandant der Strijdkrachten. Hij roemde de inzet van de omroepmedewerkers. "Ik wil jullie bedanken voor het initiatief. Het wordt echt geweldig gewaardeerd door onze mensen hier en in Afghanistan."

Peter Veenendaal, Hoofd Nederlandse afdeling van de Wereldomroep, kwam enige tijd geleden met het idee voor een dergelijke zender. "Wij hebben als taak om Nederlanders in het buitenland te informeren en willen daarnaast proberen de opbouwmissie draaglijker te maken voor zowel de mensen daar als het thuisfront", aldus Veenendaal.

Defensie

Defensie zorgt voor de radioverspreiding in Afghanistan, zestien lokale omroepen in Nederland bedienen het thuisfront. De lokale omroepen die meewerken zijn vaak gevestigd in zogenoemde kazerneplaatsen. Elke dag tussen 16.00 en 17.00 uur geven ze het rechtstreekse programma door dat vanuit Hilversum wordt aangeboden.

Website

Het radioprogramma, wat een uur duurt, is elke dag om 16.00 uur Nederlandse tijd via de FM te horen in de vier Nederlandse militaire kampen. Op de website van Uruzgan.FM, tevens een platform van militairen en thuisblijvers, is steeds de laatste uitzending te horen en te downloaden.

Uruzgan.FM is in Afghanistan te beluisteren via de zender 3FM, die 24 uur per dag zal uitzenden met de reguliere programmering van 3FM en twee edities van het Wereldomroep-programma Nieuwslijn. Uruzgan.FM is ook via een internetstream te beluisteren en via het satellietsignaal van de Wereldomroep.

Nederland

In Nederland wordt het programma ook uitgezonden via diverse lokale omroepen in kazerneplaatsen. Dit zijn: Mix 105, Lokale Omroep Elburg, Lokale Omroep Ede, Avulo FM, Omroep Oirschot, Radio Apeldoorn, E-FM, Skyline FM, BRTO radio, LOS radio, Veluwe FM en Mercurius. Dat meldt radiowereld.nl.

In Uruzgan is het dan tweeënhalf uur later. "De praktijk moet uitwijzen of dat voor hen een handig tijdstip is", verklaart Veenendaal. Het programma wordt na de live-uitzending nog tweemaal herhaald, dus de militairen hebben meerdere mogelijkheden om te luisteren.

Mix

Het programma zal voor 80 procent bestaan uit muziek die ze ook gewend zijn te horen op 3FM. De overige zendtijd bestaat uit informatie waarvan wij vermoeden dat het voor hen interessant is om te weten. We denken niet dat ze zin hebben in een stevig actualiteitenprogramma, vandaar dat we samen met 3FM voor deze mix hebben gekozen."

Hoeveel geld met het project is gemoeid maken beide omroepen/zenders niet bekend. "Maar veel kost het niet", zegt Veenendaal. "De apparatuur was al aanwezig, Defensie zorgt voor de FM-verspreiding in Afghanistan. Wel zetten wij hier vier mensen in om elke werkdag het programma te maken. Misschien gaan we in de toekomst naar zeven dagen per week."

Legerradio

Een 3FM-dj maakte onlangs bezwaren tegen het gegeven dat zijn zender 'legerradio' ging maken. "Maar wij maken geen soldatenzender", legt Veenendaal uit. "Defensie verbiedt ons niets en we lopen niet bij hen aan de leiband. Om een voorbeeld te geven: we maken ook een programma voor internationale vrachtwagenchauffeurs. Is niet helemaal vergelijkbaar, maar in die categorie kan je dit programma zien."

Veenendaal kwam op het idee na een gesprek met een geestelijk verzorger die veteranen begeleidt. "Hij vertelde me dat oud-soldaten soms een trauma kunnen oplopen doordat tijdens hun missie te weinig aandacht aan ze is besteed vanuit Nederland. Ter voorkoming van dergelijke trauma's kan een dergelijk programma helpen. Zo'n programma hadden we ook in Irak kunnen maken, maar laat ik het er maar op houden dat het kwartje wat laat is gevallen."