AMSTERDAM - Een nieuwe stap in de wereld van interactieve televisie is gezet. @Home lanceert in september een digitale tv-zender waarbij kijkers via een internetsite zelf de inhoud verzorgen: ZiZone, 'the next generation videosite'.

Op de website van ZiZone kunnen aspirant filmers, acteurs en presentatoren hun filmpjes insturen. Deze kunnen variëren van een zelfgemaakt weerbericht tot zelfgefilmde bloopers of vastgelegde ludieke acties. De deelnemer kan het filmpje op de website plaatsen onder een vast thema, maar kan ook zelf een onderwerp aandragen.

Stemmen

Alle bezoekers van ZiZone kunnen stemmen op het filmpje dat volgens hen op televisie moet worden vertoond. De beste inzendingen worden elke dag uitgezonden op een digitale tv-zender van Essent, in blokken van 20 minuten.

Abonnees

Deze zender kan alleen worden ontvangen door abonnees van Essent Kabelcom die een Tv Digitaal Pakket hebben. ZiZone tv is zodoende alleen te bekijken door de 200.000 abonnees. Er zijn wel plannen om het bereik van Zizone te vergroten door in de toekomst ook op de analoge kabel uit te zenden, zo meldt een woordvoerder van Essent aan NU.nl.

Het aanbieden van videocontent op het internet en het stemmen daarop door bezoekers, bestaat al langer. Voorbeelden daarvan zijn Youtube en Google Video. Onlangs kwam de NCRV in navolging daarop met een Nederlandse variant, VideoTalent.nl.

Televisie

Deze multimediale platforms zijn echter alleen online te gebruiken. Het unieke van ZiZone is dat de video's ook op digitale televisie worden uitgezonden. Daarmee is ZiZone de enige in Europa.

@Home begint op 7 september van dit jaar met deze interactieve televisie-uitzendingen. De komende maand worden inzendigen verzameld tot er voldoende materiaal is om de eerste uitzending mee te vullen.