AMSTERDAM - De stichting Brein wil afspraken maken met internetproviders over de aanpak van gebruikers van illegale uitwisselingsprogramma's. Als dat niet lukt, volgen mogelijk juridische procedures. Dat meldt directeur Tim Kuik op de website van Brein. Hij vindt dat providers de boot afhouden.

Brein staat voor Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland. De stichting bestrijdt piraterij via internet. Brein voert een strijd tegen het gebruik van programma's als Limewire en KaZaa waarmee illegaal muziek, films en software kunnen worden uitgewisseld. Brein wil gebruikers aanpakken, maar heeft daarvoor gegevens nodig van de providers.

Waarschuwing

Kuik spreekt van een 'proportionele aanpak van inbreukmakende gebruikers'. Volgens hem moeten providers gebruikers die illegale kopieën aanbieden informeren over het verbod daarop. Bij herhaalde overtreding zouden gebruikers een waarschuwing moeten krijgen. Uiteindelijk zouden de abonnees moeten worden afgesloten en zouden ze kunnen worden vervolgd.

Provider XS4ALL is volgens directeur Simon Hania bereid met Brein in gesprek te gaan. Gesprekken over een systeem om klachten aan te pakken liepen in 2004 vast. Hania zou het daar graag weer over willen hebben. Het ging ook om bijvoorbeeld haatsites. "Dat was breder dan wat Brein wil." De klachten zouden volgens hem door een onafhankelijke instelling moeten worden beoordeeld. "En dat is Brein duidelijk niet."

112

Het afsluiten van abonnees is volgens Hania geen optie. "Dat is voor ons een probleem, omdat veel mensen ook via ons bellen. Die willen we niet afsluiten. Want als we dat doen, kunnen ze ook niet meer met 112 bellen."

Eerdere pogingen van Brein om gegevens van providers los te krijgen werden door de rechter in de kiem gesmoord. Brein had via een Amerikaans bedrijf de IP-adressen van een aantal KaZaa-gebruikers bemachtigd en wilde van hun providers namen en adressen. De rechter oordeelde vorig jaar dat de IP-adressen onrechtmatig verkregen waren.