NIJMEGEN - Provinciale politici presenteren zich slecht op internet. Bijna 90 procent heeft geen eigen website en de politici die er wel een hebben, benutten maar een fractie van de mogelijkheden die het medium biedt. Dat blijkt uit een onderzoek waarvan bestuurskundig adviesbureau Daadkracht uit Nijmegen de resultaten maandag presenteerde.

De provinciale politici met een eigen website bieden in meerderheid alleen een cv, een weblog en wat links. Slechts een op de drie gebruikt internet om zijn of haar standpunten voor het voetlicht te brengen. Ruim 44 procent heeft de pagina langer dan een maand niet bijgewerkt. Kiezers kunnen ook beter geen vraag stellen via een website. Ruim 42 procent van de politici reageerde niet.

Daadkracht heeft in mei en juni onderzoek gedaan naar de persoonlijke websites van 56 Statenleden, 28 Gedeputeerden en vier Commissarissen van de Koningin. De rest van de provinciale politici heeft geen eigen pagina. Opvallend is dat de bestuurders die wel een website hebben, die maar mondjesmaat gebruiken om de kiezer te betrekken bij het politieke proces op provinciaal niveau.

Gemiste kans

Onno Hoes, Gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, heeft volgens het onderzoek meest informatieve website. Hij vindt het een gemiste kans dat zijn collega's zo weinig gebruik maken van een eigen website. "De provinciale politiek staat al verder van de mensen dan de gemeentelijke of landelijke politiek", aldus Hoes. Hij vindt het jammer dat het internet nog steeds niet wordt gezien als een serieus instrument om dat te veranderen.